Minimalising Environmental Impact for Extensions

Foundation screws for a single storey extension to a historic cob and stone house. The design on this project was complex because the client wanted to have a low environmental impact and keep the concrete used to a minimum. However the natural ground water level was high and the breathability of the historic building needed to be maintained.

After careful consideration, with contributions from the Stop Digging team, the architect designed a small concrete ring beam which sat on top of the ground screws. The SIPS (structurally insulated panel system) walls will go onto the concrete ring beam with the floor being 100% recycled glasscrete floor topped with lime screed.

It is great to work with forward thinking clients who consider the environment alongside the historic property, as well as more progressive ways of constructing buildings that suit modern living. Look forward to see this one all finished (and less muddy!)